יש אנשים שבהחלט מבינים כיצד לנהל בית עסק, יחד עם זאת הם פחות מבינים בכל מה שקשור לעניינים כספיים, ולכן מוטב אם הם יבחרו יועץ פיננסי. ברם, זה ממש לא פשוט לבחור יועץ מתאים, מי שיטיב לדעת ממכם להכיר כראוי כל זירה פיננסית. יש הרבה אלמנטים שיש לבחון בטרם מגיעים להחלטה על בחירת יועץ פיננסי הטוב מכולם, ועליהם ועוד נעמוד במאמר שלפניכם, לכן מומלץ בחום להמשיך לקרוא עד לסוף המאמר, כי "רב הנסתר על הגלוי".
מה חשוב לדעת בטרם מחפשים יועץ פיננסי?
כאשר תרים אחרי יועץ פיננסי הכי מתאים, כדאי להבין שיש ביכולתו להוריד ממכם משא כבד מהכתפיים שלכם, בעודכם תיתנו לו גישה לאחד מן ההיבטים הכי רגישים בעולם העסקי שלכם, מה שנראה כממש מאתגר בפן הרגשי.
בעת החיפושים אחר יועץ כלכלי, כדאי להבין שבעצם תשכרו מומחה שפשוט יעבוד עבורכם. עליכם לקיים עמו סוג של ראיון עבודה, ולבחון היטב כל מענה שלו. במידה וחשוב לכם למצוא יועץ פיננסי שיספק לכם ערך אמיתי, משמעותי שתחקרו כמה היתכנויות פוטנציאליות, ולא לבחור את השם הראשון שמופיע בגוגל.
תדברו עם קרובי משפחה ועם חברים טובים או קולגות, ותראו על מי הם ממליצים ומדוע. בסיכומו של יום חשוב שתרגישו בנוח בכשירות של היועץ הפיננסי, ההיענות שלו לצרכים ולמאוויים שלכם, ואף האובייקטיביות שלו.
יחסי לקוח עם יועץ פיננסי, בדיוק כמו המון מערכות יחסים, נבנות על תקשורת ואמון, ובשל כך בדיקת הנאותות הנכונה בבחירתו של היועץ הפיננסי אמורה לספק לכם מעלות בראייה קדימה, וכן המון שקט נפשי.
אני מזמין אתכם לעשות את הצעד הראשון בשיחת ייעוץ ללא התחייבות
מה צריך לחפש בהיבט של יועץ פיננסי?
שלושת המאפיינים אשר מתכתבים בהצלחה עם יועץ פיננסי מוצלח הם בהכרח – אמפתיה, כשירות וענווה, בעוד הראשון מוביל מבניהם. היכולת להבין את הרגשות של הלקוחות ולתקשר אתם בעוד ניתן להתמודד עם שלל הרגשות הללו, בהחלט מספרת את רמת הנוחות שכל כך חשובה לשם יישום התפקיד.
המון לקוחות לא מייחסים יותר מדי חשיבות של הקשבת יועץ פיננסי לצרכים שלהם, אך לא רק בזה נמדד היועץ הפיננסי, שעשוי בסיכומו של יום להתייחס למצב החיים הייחודי שלכם ולמטרותיו. היועץ העסקי הטוב לא רק ינחה אתכם במה לעשות, כי אם אף ימלא אתכם במוטיבציה.
אסטרטגיה פיננסית אופטימלית על הנייר אינה מעידה על שום דבר באם לא תיישמו אותה הלכה למעשה, כאשר למשבצת הזאת בדיוק נכנס יועץ פיננסי וההבנה שלו בפסיכולוגיה ובהתנהגות אנושית. היועץ הפיננסי המוצלח מחויב לשקול צעדים ייעודיים, לבסס אמון, כמו גם לשאול שאלות בוחן, שיסייעו לכם להשתפר בניהול הכספים שלכם (ראו גם ניהול תזרים מזומנים) ובהתקדמות העסקית.
לעתים קרובות היועץ הפיננסי פשוט ירגיע אתם בתום תקופה קשה או מרגשת של העסקים, או בכלל בחיים האישיים שלכם. בסופו של דבר, יועץ פיננסי חייב לשמור שתהיו על הנתיב הנכון, על מנת שתשיגו את היעדים שלכם, קצת כמו התפקיד של הפסיכולוג.
ונסיים עם האמירה שבזמנים של תנודתיות בשוק, יועץ פיננסי נדרש להיות הקול היציב של ההיגיון שלכם, זה שיסייע לכם להימנע מלהגיע להחלטות מתוך המקום הרגשי, שעשויות להסתמן כטעות ענקית יקרה למדי.
איזה שאלות רצוי לשאול יועץ פיננסי, לשם בחירה מושכלת שלו?
יש כל מיני שאלות שרצוי שתשאלו יועץ פיננסי, לשם בחירה מושכלת שלו. חלק מהשאלות הן ממש מחויבות המציאות, וחלק מן השאלות פשוט כדאי מאוד לשאול אותו, והנה אותן השאלות בסדר רנדומלי לחלוטין:
- האם יש ליועץ הפיננסי חובת אמון ללקוחות שלו?
- מי הלקוחות הטיפוסיים של יועץ פיננסי?
- האם יועץ מסוג זה מחייב בתשלום לפי שעת עבודה?
- כיצד תתקשרו אחד עם השני?
- כמה בדיוק תצטרכו שלם עבור השירות של יועץ פיננסי ואף איך נקבע הסכום הזה, לפי איזה קריטריונים?
- כיצד יועץ כלכלי בוחר השקעות ומוצרים עבור הלקוחות שלט? אם יחויב באחוז שנתי, האם יחויב רבעוני או חודשי?
- איך מתוגמלים יועצים פיננסיים?
- האם אתם אמורים לקבל פיצוי על המלצה על מוצרים מסוימים?
מומלץ אף לשאול את היועץ את השאלות לגבי המצב הספציפי שלכם, כמו השאלות שיובאו להלן - אם אתה רק מתחיל בקריירה של יועץ פיננסי, האם אתה עבדת עם בני דור המילניום או עם דור הוותיקים בעבר?
- תגידו שאתן נשים גרושות בשנות הארבעים לחיים שלכן, האם ליועץ העסקי יש לקוחות אחרים באותו מגדר, סטטוס וחתך הגיל?
אם אתם בעלי בית עסק קטן, האם יש ליועץ העסקי שבחרתם ניסיון בהתמחות זו?
אם יועץ פיננסי לא רוצה לדון בפרטים האלה, עברו למישהו אחר מהתחום. חשוב שתבחרו יועץ פיננסי שיהיה שקוף לגבי האופן שבו הוא יטפל בכספים שלכם וכן שיסכים לענות ברצון ומתוך מקום מכבד על כל שאלה שיש לכם.
לפני שתסגרו עם יועץ פיננסי עליכם להחליט על תחום הפיננסי שתצטרכו סיוע?
באופן מובהק נגיד פה אחד, כי לפני סגירה של שכירת השירותים של יועץ עליכם להחליט על איזה היבט בתחום הפיננסי בדיוק אתם צריכים סיוע. בפגישה הראשונית שלכם עם יועץ פיננסי בוודאי שתהיו מעוניינים להסביר לו את כל צרכי ניהול הכספים הייעודיים שלכם. אל לכם לשכוח, כי היועץ הפיננסי אמר לספק הרבה יותר מייעוץ בתחום של השקעות.
היועץ הפיננסי הכי טוב הוא יועץ פיננסי שעשוי לסייע לכם בהתוויה של לימודים לכל הצרכים הפיננסיים שלכם. הדבר עשוי לכסות את הנדבך של ייעוץ השקעות בגין תכנון עיזבון, תכנית פרישה, הצעות למוצרי ביטוח על מנת להגן על עצמכם ועל היקרים ללבכם, או החזר של חובות, וכיוצא בזאת.
לא בטוח שתצטרכו מהיועץ הפיננסי תכנון פיננסי מקיף, יש בני אדם שהחיים הכלכליים שלהם פשוטים באופן יחסי, כמו למשל – בני אדם צעירים בלי ילדים משלהם או בכלל בלי כל חוב משמעותי, שצריכים אך ורק סיוע מהיועץ הפיננסי בדבר תכנון הפרישה שלהם. מאידך, האמונה הרווחת טוענת כי בני אדם שמלווים בצרכים פיננסיים מורכבים למדי בוודאי יזדקקו להרבה יותר סיוע בתחום הפיננסי.
סביר להניח שהם תרים אחרי דרכים לפתיחת חשבונות מושכלים בשביל ילדיהם, להקמת קרנות לשם לימודים באקדמיה, לפתרונות בתחום של בעיות מס מסובכות, או לשם ניווט במצבים יותר מדי אגרסיביים בהיבט של תשלום חובות, וכיוצא בזה.
באופן כללי, כל יועץ פיננסי מציע תפריט שירותים שונה, באופן הזה שעליכם להחליט לאיזה שירותים בדיוק אתם נזקקים, מה שינחה את החיפוש שלכם אחר היועץ הטוב ביותר בשבילכם.
לסיכום, למי מבינכם, אשר משום מה אינו מכיר את שלומי גבאי, נקדים ונאמר כי הוא יועץ פיננסי, יועץ עסקי, אשר נוטה ללוות ארגונים, חברות או עסקים מכל תחום, מתוך השאיפה להפוך אותם מובילים בתחומם, ואף לרווחיים, כמובן.
הוא מבצע בתהליך הליווי העסקי אנליזה ברמת המיקרו והמאקרו, תוך כדי כך שהוא עובר על כל מחלקה ונוגע בכל תהליך ובפרט שלומי שם דגש על המשאב האנושי, מתוך המטרה הברורה של בניית תכנית עבודה ייחודית, שיהיה בכוחה להשפיע על ביצועי החברה כעת ובראייה קדימה.