ייעוץ אסטרטגי לעסקים משפחתיים

ייעוץ אסטרטגי לעסקים משפחתיים

במקום מסוים, נכון יהיה לומר שכל עסק הוא בסופו של דבר עסק. לכולם מכנה משותף. עם זאת, עודני אומר כי עולם העסקים המשפחתיים הוא מרתק ומורכב במיוחד; זאת לאור העובדה שהוא שוזר יחדיו את חיי המשפחה עם חיי העסק. 

במהלך שנותיי בתחום, למדתי שמדובר בעולם ייחודי המצריך הבנה לא רק של מספרים, כי אם אנרגיות שונות והרמוניה שלעתים קרובות עלולה להיות מופרת לאור היחסים הקרובים בין הגורמים השונים.

לכן, גיבשתי לשם כך שיטות ייעוץ מותאמות אישית. מטרתי היא לעזור לעסק המשפחתי למצוא את הדרך הייחודית שלו להצלחה, תוך שמירה על יציבות והרמוניה משפחתית.

הכוח והייחודיות של עסק משפחתי

עסקים משפחתיים נושאים איתם נכסים שאין כמותם בעולם העסקים: ערכים משפחתיים, מחויבות הדדית ותחושת שייכות גבוהה של כל חברי העסק. 

אין מדובר כאן בעובדים שבהכרח רואים בעסק כדבר מה חולף. הם כאן כדי להישאר. זה יוצר אנרגיה חזקה, עמידות לאורך זמן, וכן… גם אתגרים.

הערכים האלה הם שמספקים לעסק המשפחתי את היכולת לשרוד תקופות מאתגרות ולמצוא דרכים יצירתיות לצמיחה, אין להם אח ורע, אבל לצד היתרונות, ישנם אתגרים ייחודיים שמגיעים עם הסביבה המשפחתית – החל מקבלת החלטות ועד לניהול סכסוכים.

בניית אסטרטגיה ברורה משמעה: לעשות סדר

ייעוץ אסטרטגי לעסקים משפחתיים מדגיש ביתר שאת את החשיבות של יצירת אסטרטגיה ברורה ומוגדרת.

הכנה של אסטרטגיה כזו דורשת מהמשפחה וממקבלי ההחלטות את היכולת להסתכל על העסק מנקודת מבט כוללת ולהבין את הכיוונים שאליהם הם רוצים להוביל אותו.

במקרים רבים, נמצא כי לכל אחד מחברי המשפחה יש רעיון או חזון אישי לגבי העסק, ולעיתים הרעיונות שונים זה מזה. השלב הראשון של בניית אסטרטגיה הוא איחוד החזון המשפחתי – להבין מה היעדים המשותפים ולאן כולם רוצים להגיע יחד.

השלב השני והחשוב מכול הוא לבחון היכן החסמים שמונעים מן העסק לשגשג, ולבחון כיצד ניתן לגשר על הפערים ולייצר מנגנון קבלת החלטות אחיד.

איזון בין המטרות

עלינו לשמור על איזון עדין בין מטרות העסק לבין המטרות האישיות של כל אחד מהחברים בו. אני נוהג לומר שלעסק משפחתי יש חיים משלו, ואחד האתגרים הגדולים הוא לוודא שהמטרות האישיות אינן חוסמות את צמיחתו.

עלינו לדעת לשים בצד את הפן האישי ולהתפנות בעת ניהול העסק ותפעולו, אך ורק במטרות שלשמן הוא הוקם – השירותים ו/או המוצרים שהוא מעניק, והיכולת שלו לשגשג בנוף של הזירה התחרותית בה הוא נמצא.

כדי לייצר שיתוף פעולה מיטבי, חשוב ליצור מנגנון פתוח לשיח ולהבנה – מקום בו כולם יכולים להשמיע דעה וגם לשמוע את הדעות של אחרים.

מה שמוביל אותי לאופי קבלת ההחלטות, עקב האכילס של כל עסק משפחתי:

אחד מהגורמים שמבדילים עסק משפחתי מעסקים אחרים הוא תהליך קבלת ההחלטות. לעיתים קרובות נמצא שמי שמחזיק בעמדה בכירה הוא גם קרוב משפחה, מה שמסבך את התהליך, במיוחד במצבים של חילוקי דעות.

כאשר מדובר בעסק משפחתי, אני נוהג להמליץ על הגדרת תפקידים ברורה, כך שכל אחד ידע היכן תחום אחריותו. בנוסף, אני ממליץ להיעזר במנגנוני בקרה וייעוץ חיצוני – הם יכולים לסייע בפתרון בעיות בצורה אובייקטיבית, שתגן על האינטרסים של העסק.

ומשם יוצרים תשתית לצמיחה עתידית

לבסוף, בעסקים משפחתיים חשוב במיוחד להניח יסודות לצמיחה עתידית שתאפשר את המשכיות העסק לדורות הבאים.

כאן נכנסת לתמונה תוכנית אסטרטגית שמכוונת לטווח הארוך. היא מספקת לחברי המשפחה כלים ומסגרת עבודה המאפשרת לעסק לעמוד בפני אתגרי העתיד.

ייעוץ אסטרטגי לעסקים משפחתיים מביא עמו את הצורך להיות רגישים, מדויקים ונחושים.

הוא כולל התייחסות לא רק לאסטרטגיה העסקית אלא גם לדינמיקה המשפחתית ולרצונות האישיים של כל חברי העסק. תהליך זה מספק לעסק המשפחתי הזדמנות יוצאת דופן לגדול, לשגשג, ולשמור על לכידות משפחתית לצד הצלחה עסקית.

בכל שאלה והתייעצות בנושא, אשמח להיות לכם לעזר.

שלומי גבאי, יועץ עסקי לעסקים משפחתיים

שלומי גבאי
שלומי גבאי

יועץ עסקי המלווה חברות ועסקים מסקטורים מגוונים במטרה להפוך אותם לרווחיים ומובילים בתחומם.

מאמרים נוספים

אודות שלומי גבאי

שלומי גבאי

שלומי גבאי, יועץ עסקי המלווה חברות ועסקים מסקטורים מגוונים במטרה להפוך אותם לרווחיים ומובילים בתחומם. בתהליך הליווי, מבצע שלומי אנליזה לעסק ברמת המאקרו והמיקרו.

למידע נוסף >>>

תוכן עניינים

דברו איתי